Swarovski AX Visio 10x32 - Nostaa kiikarit uudelle tasolle

Swarovskin uudet AX Visio 10x32 kiikarit
Swarovskin uudet AX Visio 10x32 kiikarit

Swarovski Optik on tänään 8.1.2024 julkaissut uuden AX Visio 10x32 -kiikarimallin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kiikari, vaan kuuden vuoden tuotekehityksen tulos ja yksi yhtiön historian suurimmista tuotekehitysinvestoinneista. Kyseessä on laadustaan tunnetun Swarovskin huippulaatuinen kiikari, johon on ensi kertaa yhdistetty älyominaisuudet

Kameraliikkeen asiantuntijamme saivat ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua uusiin kiikareihin ennakkoon. Tässä arvostelussa kerromme kokemuksemme uusista kiikareista.

Ensikosketus kiikareihin

Swarovski Optik AX Visio 10x32 -kiikarit on pakattu kauniiseen tuotepakkaukseen, jonka etukannen alta paljastuu tutun oloiset Swarovskin vihreät kumisella suojapinnoitteella pinnoitetut kiiikarit. AX Vision ero tavanomaisiin 10x32 kiikareihin verrattuna paljastuu heti kiikareita päältä katsottaessa, sillä objektiiveja yhdistävään alumiinista koneistettuun anodisoituun siltaan on piilotettu 13 megapikselin kamera. Sillassa on kiikareille tavanomaiseen tapaan myös tarkennusrengas.

Kiikarit istuvat käteen jämäkästi kumipinnoitteensa ansiosta ja käsissä uudet AX Visiot tuntuvat perinteisiltä kiikareilta. Kaikki säätimet ovat edelleen tutuilla paikoillaan, vaikka kiikareiden leveyttä on jouduttu kasvattamaan elektroniikan tarvitseman tilan vuoksi. Kooltaan ja painoltaan uusi AX Visio 10x32 vastaa suunnilleen perinteistä 10x42 kiikaria.

Swarovskin uudet AX Visio 10x32 kiikarit
Swarovski AX Visio 10x32 kiikarien sivuprofiili


Uutuutta tarkastellessa on ilmeistä, ettei Swarovski halua tehdä digitaalisuudesta suurta numeroa. Siltaan upotetun kameran lisäksi kiikareihin on tuotu uusi säätöpyörä ja kolme nappia eri toimintojen käyttämistä varten. Muu vihjaus digitaalisuudesta on ainoastaan uusi AX Visio -mallimerkintä, jossa AX viittaa sanoihin “Augmented eXperience”.

Ilman elektroniikka AX Visiot toimivat täysin tavallisten kiikareiden tavoin. Hienous alkaa kuitenkin siitä, kun avustava elektroniikka otetaan käyttöön.

AX Visio -kiikareiden käyttöönotto

Uusien kiikareiden käyttöönottoon kannattaa aina varata hieman aikaa, oli kyse sitten perinteisistä kiikareista tai uusista AX Visioista. Iloksemme käyttöönotto on kuitenkin suoraviivaista:

1. Säädä kiikareiden diopterisäätö silmillesi sopivaksi okulaarien takaosasassa sijaitsevaa säätökiekkoa kiertämällä. Säädön avulla kiikarien tarkennus hienosäädetään juuri käyttäjän silmien ja näkökyvyn mukaisiksi. Laadukkaissa kiikareissa säätö tehdään silmäkohtaisesti.

2. Lataa mukana tuleva akku täyteen. Aseta akku oikean runkoputken pohjassa olevaan patteriluukkuun ja sulje luukku.

3. Käynnistä kiikarit painamalla pitkään virtanäppäintä. Vihreä ilmaisinvalo syttyy.

4. Parita kiikarit Swarovskin SO Outdoor -mobiilisovelluksen kanssa.

Suositeltavaa on käyttöönoton yhteydessä myös tarkistaa kiikareiden käyttöjärjestelmään mahdollisesti tulleet uudet päivitykset. Päivitysten tarkistaminen ja itse päivitys tapahtuu SO Outdoor -sovelluksen kautta. Lienee syytä kuitenkin painottaa, että Swarovski AX Visio -kiikarit eivät tarvitse toimiakseen yhteyttä mobiililaitteeseen - kaikki tarvittava löytyy itse kiikareista.

Valmistajan mukaan AX Visio 10x32 -kiikareiden akun kesto on noin vuorokausi yhdellä latauksella.

Todellisuus alkaa valjeta - mikä kiikareissa on muuttunut?

Peruskäytössä Swarovski AX Visiot toimivat kuten tavalliset kiikarit, mutta kiikareiden hienous alkaa valjeta virran päällekytkemisen jälkeen, kun kiikarin näkymään aletaan syöttää lisätietoa sisäänrakennetun käyttöliittymän kautta. Näytettävä tieto vaihtelee sen mukaan, mikä moodi kulloinkin on käytössä.

Pääosin näkymää rikastetaan punaisilla tarkennusapuvälineillä, ikoneilla ja tekstillä. Punainen on valittu siksi, että se häiritsee mahdollisimman vähän katselunäkymää erottuen kuitenkin selkeästi taustasta, joka luontoa havainnoidessa on usein vihreä.

Swarovski on osannut löytää tasapainon kiikareilla katselun ja käyttäjälle olennaisen lisäinformaation välillä, sillä missään tilanteessa lisätiedot eivät häiritse itse katselukokemusta.

On aika perehtyä itse käyttöön, eli mitä uusilla kiikareila voi tehdä? Alamme kääntelemään runkoputkien välisessä sillassa olevaa säätöpyörää. Ensimmäiseksi kokeillaan lintumoodia.

Swarovskin uudet AX Visio 10x32 -kiikarit osaavat tunnistaa 9000 lintulajia

Suuntaamme kiikarit kokeilualueen lintuihin. Suuntauksen jälkeen tarkennetaan kiikarit normaalisti. Tavanomaisten kiikareiden sijaan näissä kiikareissa sama tarkennusrengas tarkentaa samanaikaisesti sekä näkymän että kameran.

Tarkennuksen jälkeen painetaan vasemmalla puolella luontevasti istuva tunnistusnappi puoleen väliin ja kiikari antaa palautteen siitä, onko tarkennus riittävä ja miten mahdollinen tärinä vaikuttaa kuvanlaatuun. Tämän jälkeen painetaan nappi pohjaan, jolloin kiikari ottaa kuvan tarkasteltavasta linnusta ja vertaa tätä sisäiseen 9000 lintua sisältävään tietokantaansa. Tulos palautuu noin sekunnin viiveellä ja jos tunnistus on onnistunut, näkökenttään ilmestyy tarkastellun linnun nimi. Tunnistuksesta tallentuu myös kuva kameran sisäiseen muistiin ja kuvan voi myöhemmin siirtää vaikkapa omaan kännykkään.

Swarovskin uudet AX Visio 10x32 kiikarit
Kiikarien testausta puistossa Itävallan Absamissa


Lähdemme kiertämään kiikareiden kanssa tarkoituksenamme selvittää voiko automaattitunnistukseen luottaa. Noin kolmen tunnin kokeilun perusteella kyllä voi, mutta varauksella. Tässä vaiheessa on käytävä pohdintaa siitä, mitä luotettava linnun tunnistus vaatii. Se vaatii hyvän kuvan, josta yksityiskohdat ovat tunnistusta varten riittävän selkeästi erotettavissa. Valitettavasti linnut ovat nopeita eivätkä aina näytä luonnossa tunnistettavimpia puoliaan. Usein lintu näkyy puun takaa tai kaislikosta vain osittain. Nämä seikat vaikeuttavat tunnistusta - tehtiin se sitten kirjasta tai Swarovskin uuden automaattitunnistuksen avulla.

Useimmissa tapauksessa kiikarit tekevät tunnistuksen oikein. Huomaamme kuitenkin, että haastavissa tapauksissa samalle linnulle saatetaan antaa kaksi tai kolmekin eri lajitunnistusta.

Hetken keskusteltuamme tulemme kuitenkin siihen johtopäätökseen, että jos AX Visio 10x32 -kiikarit osaavat rajata tunnistettavan linnun kolmeen lintulajiin kaikista Suomessa havaituista 487 eri lintulajista, on lopputulema varsin mallikelpoinen suoritus. Tunnistusta voi luontoreissun jälkeen itse tarkentaa palaamalla kiikareiden muistiin tallentuneisiin kuviin ja tekemällä tunnistus lintukirjan tai oman suosikkikännykkäsovelluksen avulla. Swarovski AX Visio -kiikarit toimivat saumattomasti yhteen esimerkiksi Cornellin yliopiston lintutieteellisen laboratorion kehittämän Merlin Bird ID -sovelluksen kanssa.

Kaiken kaikkiaan mallisuoritus. Kiikareiden tunnistusominaisuudesta on iloa niin kotimaassa lintubongausta aloittelevalle sekä pidemmälle ehtineelle harrastajalle kuin myös matkailijoille, jotka kohtaavat matkoillaan Suomessa epätyypillisempiä lintulajeja.

Siirrytään moodeissa eteenpäin. Käännämme säätöpyörän asentoon “Nisäkästunnistus”.

AX Vision nisäkästunnistus osaa tällä hetkellä tunnistaa 200 eri nisäkäslajia

Nisäkästunnistus toimii täysin samalla toimintaperiaattella kuin lintutunnistuskin: ensin tarkennetaan kiikarit havainnoitavaan kohteeseen, sitten painetaan tunnistusnappi puoleen väliin ja katsotaan kiikarin antama palaute mm tärinästä. Lopuksi painetaan nappi kokonaan pohjaan, jolloin kiikarit ottavat kuvan ja tekevät varsinaisen lajitunnistuksen. Tunnistettavista lajeista löytyi todistetusti ainakin kettu (Vulpes vulpes), Ihminen (Homo sapiens), koira (Canis lupus familiaris) ja hevonen (Equus caballus).

13 megapikselin kamera jauhaa tasaiseen tahtiin lisää kuvia laitteen muistiin. Samalla meille kokeilijoille selviää, että kuvien tietoihin tallentuu itse kuvan lisäksi katselusuunta ja GPS-tieto. AX Visiossa on nimittäin kompassi, asentotunnistin, kiihtyvyysanturi ja GPS-moduuli. Kiikareiden muistiin voi tallentaa kerralla noin 1300 kuvaa.

Enää ei tarvitse opastaa kanssa katselijaa tyyliin “kaksi sormea ylös toiselta oksalta”, vaan löytäessäsi kohteen sen voi lukita kiikarin muistiin ja antaa kiikarin kaverille, jonka jälkeen kiikari opastaa nuolin katsomaan oikeaan kohtaan. Kätevä työkalu vaikkapa asiakkaiden kanssa kulkevalle luonto-oppaalle tai luonnosta nauttivalle pariskunnalle.

Kamera ja Live View -tila

Kun tunnistusominaisuuksia ei haluta käyttää, voi kiikareilla ottaa myös pelkkiä kuvia tai videota. Tätä varten kiikareissa on oma kamera- ja videomoodi.

Kameramoodin erikoisuus on uusi Live View -tila, jossa kiikareiden näkymän voi jakaa langattomasti suoraan mukana olevien älypuhelimiin. Jälleen kerran erinomainen työkalu vaikkapa luonto-oppaalle, joka näyttää asiakkailleen kohteita luonnosta. Toki kaikilla katselijoilla on oltava SO Outdoor -app asennettuna kiikarin näkymäkuvaa katsoakseen.

AX Vision kompassimoodi on parhaita näkemiäni

AX Visio 10x32:n kompassitila lisää perusnäkymään kaksi asteikkoa: kompassisuunnan ja korkeusasteikon. Digitaaliset asteikot toimivat niin hyvin, että uskaltaisin sanoa AX Vision olevan erinomainen veneilykiikari ainakin päiväkäytössä.

Swarovskin uudet AX Visio 10x32 kiikarit
Swarovski AX Visio 10x32 kiikarien kompassinäkymä.
Punainen alue ei normaalisti näy käyttäjälle, mutta korostuu kun ulkopuolisella kameralla otetaan kuva okulaarin läpi.


Vielä testihetkellä näytössä ei näy muuta tietoa, mutta tietäen laitteessa olevan valmiiksi myös GPS-tunnistin, olisi veneilijän toivon mukaan tulevaisuudessa mahdollista saada näkymään esimerkiksi nopeustieto sekä kompassisuunnan lisäksi todellinen kulkusuunta.

Pikaisten tarkistusten perusteella kompassi on tarkka, jota sopii odottaakin Swarovskin valmistamalta laatutuotteelta.

Loistava kompassinäkymä on iloinen yllätys. Uskoisin lisäkseni löytyvän muitakin käyttäjiä, jotka haluaisivat saada laadukkaan luonto-, lintu- ja veneilykiikarin yhdessä paketissa.

Kaksi vapaavalintaista tilaa uusia sovelluksia varten

AX Visiota tarkastellessa on tärkeä huomata, että Swarovski Optik ei ole luonut ainoastaan uusia kiikareita, vaan kokonaan uuden teknologia-alustan, jolle yhtiö luo uusia tuotteita jatkossa. Samasta ideologiasta kielii myös App Gallery eli sovelluskirjasto, josta AX Visio -kiikareihin voi ladata uusia käyttösovelluksia.

Sovellusten avulla kiikareiden ominaisuuksia on kohdentaa juuri omaan tarpeeseen sopiviksi ja kiikareihin on valmiiksi jätetty valintarullaan kaksi paikkaa omia sovelluksia varten.

Kiikareihin voidaan myös tehdä käyttöjärjestelmäpäivityksiä langattomasti.

Lyhyt katsaus valmistukseen ja teknologiaan

Ymmärtääkseen miksi AX Visio -kiikareiden julkaisussa on kysymys suuresta kehitysaskeleesta kiikareiden saralla, on hieman perehdyttävä valmistukseen kiikareiden takana.

Ensimmäisenä on todettava, että kyseessä on Euroopassa suunniteltu pääosin Eurooppalaisista osista Itävallan Absamissa Swarovski Optikin tehtailla tehty tuote. Swarovskilla on maailmanlaajuinen maine laadukkaiden optiikan valmistusmenetelmien kehittäjänä ja laadukkaan optiikan tekijänä. Merkittävä osa työvaiheista tehdään käsin ja laadunvalvontaa tehdään eri tuotantovaiheissa moninkertainen määrä perinteiseen valmistukseen verrattuna. AX Visio 10x32 ei ole massatuote, vaan käsityövaltainen optiikan ja teknologiaosaamisen taidonnäyte.

Swarovskin uudet AX Visio 10x32 kiikarit


Toinen näkökulma on selkeä teknologinen edistysaskel kuluttajatason kiikareissa. Joku voisi verrata kehitysaskelta siihen, kun analogisista kameroista siirryttiin digitaalikameroihin. Swarovski on pakannut perinteisiin kiikareihin 8-ytimisen suorittimen, uudenlaisen NPU-yksikön (neural processing unit), 32 gigatavun sisäisen muistin, 13 megapikselin kameran, heijastusnäytön sekä luonut uuden käyttöliittymän, joka hakee onnistumisessa vertaistaan. Tuotteen luomisessa on jouduttu ratkaisemaan lukematon määrä uudenlaisia haasteita. Tuote on paitsi teknisesti myös optisesti monimutkaisempi, josta osoituksena uusissa AX Visio -kiikareissa on yhteensä 47 eri linssiä.

Kolmas näkökulma on ohjelmistojen tulo kiikareihin. Jatkossa kiikarit eivät ole samanlaisia kaikille, vaan näiden ominaisuuksia voi sopeuttaa omiin käyttötarkoituksiin sopiviksi. Swarovski Optik on tehnyt tätä varten 23000 tuntia ohjelmistokehitystyötä ja kirjoittanut lähes 500 000 riviä uutta koodia sekä sitoutunut ylläpitämään luomiaan ohjelmistoja pitkälle tulevaisuuteen.

Kaikki tämä sidotaan Swarovski Optik -tuotteiden pitkään perinteeseen, laatuun, helppokäyttöisyyteen ja siihen tosiasiaan, että digitalisoitumisestaan huolimatta Swarovski Optik tarjoaa myös uusille AX Visio -tuotteilleen tutun 10 vuoden takuun. Melkoinen suoritus.

Swarovski Optik AX Visio 10x32 kiikarit julkaistiin 8.1.2024. Kiikari on heti julkaisuhetkellä ennakkotilattavissa Kameraliikkeen kautta ja toimitukset asiakkaille alkavat 1.2.2024. Liikkeessämme on saatavilla myös demokiikarit tutustumista varten.

Swarovski AX Visio 10x32 älykiikarit

Swarovski AX Visio 10x32 älykiikarit

4749.00 €
Toimitus heti 
Loading...