Kaukoputken valintaopas - vinkkejä ja ohjeita

Kaukoputki sopii niin lintutorniin, luontoretkelle, kuin myös kotipihaan koko perheen käytettäväksi.

Kaukoputken valinta on kompromisseja - esimerkiksi jos haluat mahdollisimman suurta suurennosta, joudut uhraamaan hieman valovoimassa ja näkökentän laajuudessa, tai jos haluan mahdollisimman valovoimaisen putken, joudut tyytymään isompaan ja painavampaan kaukoputkeen.

Suurin osa maakaukoputkien ostajista haluavat tarkkailla luontoa, ja suurin osa näistä kohdistaa tarkkailun lintuihin. Siinä missä kiikarit tuovat katseltavan kohteen lähelle, niin kaukoputket mahdollistavat parhaimmillaan katsella lintua suoraan silmiin, sekä mahdollistavat nähdä yksityiskohtia lajitunnistusta varten. 

Pähkinänkuoressa!

  • Kaukoputken tärkeimmät osat ovat runko eli objektiivimoduuli, okulaari sekä tukeva jalusta videopäällä.
  • Valitse kaukoputki sen mukaan, liikutko paljon, vai katseletko pääasiassa paikallaan esim lintutornissa
  • Mieti haluatko valovoimaa kannettavuuden kustannuksella, vai etsitkö matkaputkea, jossa keveys ja helppo kannettavuus on ykkösjuttu
  • Jos haluat mahdollisuuden digi-/ phonescopingiin, harkitse valovoimaisempaa kaukoputkea
  • Panosta myös jalustaan, sillä vakaa kuva on paljon miellyttävämpi katsella


Valintaa helpottamaan, olemme kasanneet verkkokauppaamme valmiiksi hyväksi havaittuja paketteja.



Suora- vai kulmamallinen

Kaukoputkia on myynnissä kahdella eri rakennevaihtoehdolla - suoramallisena sekä kulmamallisena. Tässä tarkoitetaan asentoa, jossa okulaari on kiinni kaukoputken rungossa. Suorassa okulaari on samassa suorassa linjassa kaukoputken rungon kanssa, ja kulmamallisessa okulaari on nimensä mukaisesti kulmassa, yleensä 45-astetta verrattuna kaukoputken runkoon.

Kulmamallisen kaukoputken etuja ovat, että se mahdollistaa katselun rennommassa asennossa. Tämän lisäksi jalusta on mahdollista asettaa matalammaksi, jolloin katselun vaihtaminen eri pituisten ihmisen välillä on helpompaa. Kulmamallinen kaukoputki helpottaa myös taivaalla lentävien lintujen katselua.

Suoramallisesta kaukoputkesta on etua silloin, kun katselet kohteita oman katselupaikan alapuolelta, eli jos olet rinteessä ja katselet rinteen alapuolelle. Suora muotoilu tarjoaa myös helpomman katselun, jos haluat kiinnittää kaukoputken auton ikkunaan soveltuvalla kiinnikkeellä katselua varten.


Kulmamallinen Suoramallinen
Plussat:

+ Miellyttävämpi katsella pidempiä aikoja
+ Helpompi katsella taivaalle lentävää kohdetta
+ Jalustaa ei tarvitse nostaa niin korkealle = lisää tukevuutta
+ Soveltuu tilanteisiin, joissa monta eripituista katselijaa
+ Kulmamallinen sopii paremmin digiscopingiin

+ Hieman helpompi löytää ja seurata liikkuvaa kohdetta
+ Suoramallinen miellyttävämpi jos katselu tapahtuu piilokojussa tai autossa
+ Helpompi tarkkailla kohteita, jotka ovat katselutason alapuolella
Miinukset:

- Tottumattomalle alkuun kohteen seuraaminen hieman vaikeampaa
- Piilokojussa katselu vaikeampaa
- Vaikeampaa katsella kohteita katselutason alapuolella, eli esim rinteeltä alaspäin

- Voi olla epämiellyttävä pidemmissä katseluissa
- Jalustan joutuu nostamaan korkeammalle silmien tasolle
- Painavimmilla kameroilla digiscoping epävakaampaa
- Vaikeampi katsella korkeammalla lentävää kohdetta


Suurennos

Toisin kuin kiikareissa, kaukoputken suurennoksen valinta ei ole niin kriittinen, sillä laadukkaimmissa kaukoputkissa on okulaari vaihdettavissa. Ja niissä joissa on kiinteä okulaari, ne pitävät sisällään zoomin, joka tuo joustavuutta katseluun (esim. Kowa TSN-501). Vaihdettavan okulaarin kaukoputkiin voit tarpeen tullen ostaa okulaareja erilaisiin tilanteisiin ja käyttötarkoituksiin.

Kaukoputket ovat käytännössä kompakteja teleskooppeja, jotka on suunniteltu pääasiallisesti maanpäälliseen katseluun, ja mitä käytetään tilanteissa, jotka vaativat suurempaa suurennosta mitä kiikarit tarjoavat. Suurennos liikkuu yleensä 15x ja 250x haarukassa, mutta suurin osa harrastajista suosii 20-30x suurennoskerrointa.

Se miksei haluta mahdollisimman maksimaalista suurennosta, johtuu siitä että:

  • valovoima laskee kun suurennos kasvaa
  • suurempi suurennos pienentää näkökenttää
  • mitä suurempi suurennos, sitä herkemmin kuvassa näkyy heilunta

Kiinteät- ja zoom-okulaarit

Kiinteän polttovälin okulaarit tarjoavat hieman parempaa optista laatua kuin zoom-okulaarit. Tämä tosin tapahtuu joustavuuden kustannuksella.

Zoom-okulaarit ovat sen sijaan lähes jokaisen lintubongarin valinta. Zoomaus mahdollistaa kuvan loitontamisen kohteen löytämiseksi, jonka jälkeen zoomaamalla pääsee näkemään paremmin kohteen yksityiskohtia.


Kaukoputken etulinssin halkaisija

Jotta saat mahdollisimman kirkkaan kuvan, tarvitse kaukoputken, joka kerää paljon valoa. Näin tehdäkseen, kaukoputkessa pitää olla suuri etulinssi.

Kaukoputken etulinssien koko liikkuu pääsääntöisesti 50mm - 90mm haarukassa, ja tämän haarukan sisältä yleisimmät koot ovat 60mm ja 80mm. Swarovski esimerkiksi tarjoaa myös suurta ja valovoimastaista 115mm kaukoputkea.

Suuren etulinssin ongelma on, että se kasvattaa kaukoputken kokoa, painoa sekä hintaa.  Kaukoputken valovoima on siis asia, jossa on tehtävä kompromisseja sen mukaan mitä ominaisuuksia arvostaa.

Jos olet paljon liikkuva lintubongari, tai etsit muuten kaukoputkea, joissa keveys ja helppo kannettavuus on ykkösjuttu, suosittelemme esimerkiksi 60mm ja 80mm kaukoputkia.

Jos taas katselet kaukoputkella pääasiassa paikoillaan lintutornilla, tai jos arvostat enemmän valovoimaa ja terävyyttä kuin kuljetettavuutta, tai haluat käyttää mahdollisuutta digiscopingiin, tällöin suosittelemme suuremman valovoiman kaukoputkeja.


Näkökenttä

Kuten kiikari-oppaassa kerroimme, näkökenttä on pohjimmiltaan kuvan leveys, jonka näet katselulaitteesi läpi. Tämä pätee myös kaukoputkiin. Lintujen katseluun käytettävillä kaukoputkilla ihanteellisinta on erittäin laaja näkökenttä, koska se helpottaa nopeasti ja poikkoillen liikkuvien kohteiden bongaamista. Tosin yleensä, jotta saavutetaan mahdollisimman laaja näkökenttä, joudutaan uhraamaan suurennoskerrointa.

Tämä on myös syy, miksi kiikareiden maailmassa yleisin suurennos 8x, vaikka tarjolla olisi vahvempia suurennoksia. Kaukoputkien maailmassa suosittu jokapaikan suurennos on 20-30x haarukassa.

Kaukoputkiin on saatavilla okulaareja, jotka tarjoavat suuren suurennoksen, ja samalla näiden näkokentän laajuuteen on panostettu. Tällaiset okulaarit ovat merkitty merkinnöillä 'W' tai 'Wide'.


Tarkennus

Esimerkiksi lintujen katseluun ihanteellinen kaukoputki on sellainen, joka tarkentaa nopeasti läheltä kauaksi, ja tämän lisäksi tarjoaa tarkennuksen hienosäädön mahdollisimman terävän kuvan saavuttamiseksi.

Kaksi yleisintä tapaa tarkennukseen, ovat joko kaukoputken rungon ympärillä oleva iso tarkennusrengas (esim. Swarovskin kaukoputket), tai kaukoputken päällä oleva pienempi erillinen tarkennusnuppi (esim. Nikon tai Kowa).

Swarovskin tyylinen, kaukoputken runkoon ympätty pantamainen tarkennusrengas on yleensä nopeampi tarkennusmenetelmä, mutta tarkennuksen hienosäätö voi olla hieman vaikeampaa. Kun taas kaukoputken päällä oleva erillinen tarkennusnuppi tarjoaa yleensä hieman hitaamman tarkennuksen läheltä kauaksi, mutta mahdollistaa tarkemman tarkennuksen.

Joissakin Kowa-malliston kaukoputkissa tarkennusnuppi on kaksitoiminen, mikä meinaa sitä että tarkennusta säädetään kahdella tarkennusruuvilla. Isommalla hoidetaan karkea (ja nopea) tarkennus, ja pienempi tarkennusruuvi on tarkoitettu hienosäätämään tarkennusta.


Jalusta + jalustapää

Jalustalla on merkittävä rooli kaukoputken vakaudessa sekä katselumukavuudessa. Jalustan täytyy olla niin tukeva etteivät pienet tuulenpuuskat tai tärähdykset, jotka aiheutuvat esimerkiksi kaukoputken käsittelystä tai kanssakatselijoiden liikkeistä lintutornissa, vaikuta katseltavan kuvan vakauteen.

Tämän lisäksi yleiseen katselu- ja käyttömukavuuteen vaikuttavat jalustan oikea korkeus, sekä jalustassa kiinni oleva jalustapää.

Valitse oikea korkeus: Jalusta tulisi valita sen mukaan, käytätkö suoraa vai kulmamallista kaukoputkea, sekä huomioitavaa olisi myös katselijan tai katselijoiden pituus. Suoraa kaukoputkea käytettäessä jalustan tulee nousta vähintään silmien tasolle, jolloin katseltaessa ei tarvitse kumarrella tai koukistella polvia. Kulmamalliselle kaukoputkelle riittää matalampi jalusta, sillä 45-asteen kulmassa oleva okulaari vaatii katseltaessa pään kallistamisen alaspäin.

Jalustaa valittaessa suosittelemme valitsemaan sen verran korkean mallin, ettei jalustan jalkoja ja keskiputkea tarvitse nostaa täysin maksimiin, sillä tällöin jalusta ei ole maksimaalisen tukeva. Tukevuus paranee kun jalkoja ja keskiputkea on varaa lyhentää.

Valitse sopiva jalustapää: Kaukoputken alle suosituin vaihtoehto on videopää, joka mahdollistaa kohteen seuraamisen tasaisesti joka suuntaan. Kaukoputkea käännellään videopään kahvalla, joten itse kaukoputkeen ei tarvitse koskea.

Alumiini vai hiilikuitu: Hiilikuitujalustat ovat kevyempiä kuin alumiiniset, mutta nämä maksavat enemmän. Jos liikut paljon jalusta mukana, lisäpanostus on usein sen arvoista. Hiilikuitu vaimentaa myös tärinää alumiinista nopeammin, mutta jos on tuulista, hiilikuidusta ei ole isommin hyötyä. 

Hiilikuidun hyötyihin kuuluu myös että se ei materiaalina ime lämpöä tai kylmää, joten hiilikuitujalustaa on miellyttävämpi käsitellä.



Kohteiden tallentaminen kaukoputkella

Luontoa havainnoidessa haluaa ehkä myös taltioida näkemäänsä, esimerkiksi dokumentoidakseen tekemänsä bongauksen. Perinteisesti taltioiminen on ratkaistu järeällä teleobjektiivilla, mutta jossain kohtaa hartioita alkaa painamaan monen kaluston kantaminen mukana.

Mukana kannettava kiikari tuo katseltavan kohteen 8 tai 10 -kertaa lähemmäksi, ja kaukoputki puolestaan suurentaa kohteen 20-60-kertaiseksi, joten miksi et hyödyntäisi näitä välineitä optiikkana taltioidessasi havaintoja.

Tämä onnistuu sopivilla adaptereilla, ja vaikka mukana kulkevan älypuhelimen avulla.

Lue lisää digiscoping kokoonpanoihin liittyvästä artikkelistamme!

Tästä pääset suosittuun kiikari-oppaaseemme!






 
Loading...