Akkusalama on salamalaite, joka saa virtansa akusta. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteen ei tarvitse olla kytkettynä verkkovirtaan sen käytön aikana.
Akkusalamoiksi luokitellaan tässä yhteydessä käsisalamat sekä ns. monolightit, joissa on samassa yksikössä välähdyspää ja salaman virtaosa.
Akkusalamoiden kanssa työskennellessä miljöössä, tarvitset kuvauskalustoon kameran lisäksi valon ja valonmuokkaimen, valaisinjalustan, hiekkasäkin painoksi valolle ja lähettimen, jolla väläyttää valo. Mikäli kuvaat pienillä käsisalamoilla tai Godox Wistro ad 100 / ad 200 akkusalamoilla tarvitset myös adapterin, jolla saat salaman kiinnitettyä jalustaan. Adapteria käsitellään myöhemmin tässä tekstissä.
Lähetin on kameran salamakenkään asennettava ”palikka”, joka Godoxin valoissa on aina kamerabrändin kanssa yhteensopiva eli Nikonin kameralle Nikonin lähetin jne. Lähettimen tehtävänä on säätää salaman tehoa ja lähettää salamalle väläytyskäsky.
Valaisinjalusta kannattelee salamaa. Miljöössä työskennellessä valaisinjalustan on hyvä olla tukeva, mutta siihen ei kannata yksinään luottaa. Jalustaan on hyvä laittaa lisäpainoa, sekä mahdollisuuksien mukaan kannattaa pyytää assistenttia mukaan kannattelemaan valaisinjalustaa. Valaisinjalusta ja valonmuokkain ovat yhdessä helposti tuulta ottavia yksikköjä ja todella herkkiä kaatumaan.
Miljöömuotokuvauksessa paras muokkain on joko kevyt ja kokoontaittuva sateenvarjo, tai kokoontaittuvat octaboxit. Lisäksi hyvin miljöössä toimivia valonmuokkaimia ovat ns. scrimit jotka pehmentää vallitsevan valon vaikutusta. Scrimien kanssa työskennellessä tarvitaan poikkeuksetta apukäsiä kannattelemaan niitä.
Kun käsisalamaa käytetään kamerasta irti, tarvitaan sen kiinnittämiseksi valaisinjalustaan adapteri, joka on käytännössä kehikko, johon salaman saa kiinni ja kehikossa on myös erilaiset kiinnitysmahdollisuudet valonmuokkaimille. Adapteri on nimeltään Godox S2 Bracket -adapteri. Tämä sopii mm. Godoxin käsisalamoille (V1 ja V860) , ad200 salamalle ja jopa ad400 salamalle.
Miljöössä työskennellessä useimmiten vallitsevaa valoa on suht paljon tarjolla ja useimmiten salamalla täydennetään vallitsevaa valoa tai käytetään aurinkoa korkovalona ja salamalla avataan varjopuolta. Useimmiten miljöömuotokuvissa riitttää pienitehoiset akkuvalot mainiosti kuten esimerkiksi Godox V1, Godox V860 III, Godox wistro ad200 jne.
Mikäli tarvetta on kuvata vastavaloon kirkkaassa auringonpaisteessa, pysäyttää tuulessa hulmuavia helmoja tai nopeasti liikkuvia kohteita, tällöin tarvitaan suurempitehoista valoa kuten Godox wistro ad400 pro tai Godox wistro ad600 pro.
Kun salamaa käytetään ulkona edetään seuraavasti: