Tähtikuvaus - Vinkkejä tähtikuvauksen aloittamiseenSyksy on hyvää aikaa katsella ja kuvata tähtitaivasta sillä maassa ei ole lunta valaisemassa ympäristöä ja taivas on riittävän tumma. Kiehtovin kohde pimeinä syysöinä on galaksimme oma Linnunrata, joka hohtaa näyttävän utuisena valovyönä.

Kirpakoina pakkasöinä voi uhata kylmää säätä. Jos siirtyy hieman kauemmaksi kaupunkien keskustoista näkee taivaan aukeavan ihan uudella tavalla.

Tässä jutussa tähtikuvauksella tarkoitetaan sellaisten kuvien ottamista, joissa näkyy tähtitaivas osana maisemaa, tai tähtiä ja linnunrataa ihan sellaisenaan mustalla taivaalla. Avaruuden tähtisumut ja muut ihmeellisyydet ovat toinen lukunsa ja niistä kirjoitamme myöhemmin uuden artikkelin.

Tähtitaivaan kuvaamiseen ei tarvitse tuhansia euroja maksavaa kameravälineistöä, vaan alkuun pääsee edullisemmallakin kameralla. Tarvitset vain tukevan jalustan sekä kameran, josta pystyt säätämään manuaalisesti valotusaikaa, aukkoa (f-luku), herkkyyttä (ISO-arvo) sekä tarkennusta.

Tässä oppaassa puhutaan paljon valovoimaisista laajakulmaobjektiiveista mutta liikkeelle pääset hienosti myös kameran mukana tulleelle kittiobjektiivilla.

Perusasiat on helppo oppia, ja tämän jälkeen on vain itsestä kiinni miten paljon haluaa syventää oppejaan.

1 Sijainti ja sää
2 Kamera, objektiivi ja jalusta + varusteet
3 Asetukset
4 Välinesuosituksia
1. Sijainti ja sää

Hyvä kuvauspaikka on mieluiten mahdollisimman kaukana kaupunkien ja taajamien valoista. Valosaastetta on melkein aina vaikka valoa ei juuri silmin huomaa, mutta pienimpien paikkakuntien kohdalla ei tarvitse kulkea kuin muutama kilometri pois keskustasta niin pääsee karkuun suurinta määrää häiritsevää valosaastetta. Isojen kaupunkien valot tuottavat sen verran valosaastetta että pimeää paikkaa joutuu etsimään jopa 20-30km päästä.

Tässä muutama linkki, jonka kautta voi katsoa suuntaa antavasti Suomen valosaasteesta:
https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=7&lat=8836377&lon=2971219&layers=B0TFFFF
https://darksitefinder.com/maps/world.html

Mene ulos, kun luvassa on selkeä yö, pilvet luonnollisesti estävät tähtien näkymisen. Ajoita kuvaaminen pimeimpään hetkeen yöllä, jolloin saat suurimman määrän tähtiä valokuvaasi. Kuvaamiseen kannattaa valita myös aika, jolloin kuuta ei näy (tätä kutsutaan uuden kuun ajaksi) tai kun taivaalla on maksimissaan puolikuu näkyvissä. Jos kuu on isompi, se heijastaa valoa niin paljon että taivas näyttäisi kuin se olisi otettu päivällä. Kuun loiste hävittää helposti tähdet sekä varsinkin linnunradan.

Kuun vaihteet näet täältä:
https://kalender-365.de/kuukalenteri.php
http://www.eeki.biz/kuun_vaihe.php
2. Kamera, objektiivi ja jalusta + varusteet

Halvinkin järjestelmäkamera on sopiva väline tähtikuvauksen aloittamiseen. Tärkeintä on että kamerasta pystyy säätämään manuaalisesti valotusaikaa, aukkoa (f-luku), herkkyyttä (ISO-arvo) sekä tarkennusta. Tähtien kuvaaminen onnistuu niin m4/3, APS-C kuin täysikennoisellakin kamerarungolla. Jos kamerallasi pystyy kuvaamaan raakakuvia (RAW), niin hienoa, sillä tämä antaa enemmän säätömahdollisuuksia jälkikäsittelylle.

Valitse objektiiviksi mahdollisimman laajakulmainen ja valovoimaisin objektiivi mitä sinulta löytyy. Laajakulmaobjektiivilla saa isomman kuva-alan katettua eli myös maisemaa mukaan kuvaan. Täyden kennon kameroissa suositeltu polttoväli sijoittuu 14mm - 20mm välille, ja croppikennoisissa suositeltua laajin polttoväli on 10mm - 17mm. Pidemällä polttovälillä objektiivien muodostama kuva-ala on pienempi ja siten tähtien liike näkyy jo varsin lyhyellä valotusajalla (vaativat jo tästä syystä käytännössä seurantalaitteiston).

Kameran jälkeen tärkein varuste on tukeva jalusta. Käsivaralla kuvaaminen on mahdotonta, sillä tähtikuvauksessa valotusajat vaihtelevat 15-30 sekunnin välillä. Jos tuulee, älä nosta jalustaa täyteen mittaansa. Voit myös laittaa jalustan koukkuun roikkumaan esimerkiksi repun, jolloin jalusta tukevoituu entisestään.

Kaukolaukaisin ei ole pakollinen varuste mutta sillä voit käyttää hyväksesi myös kameran ajastinta (itselaukaisin). Pitkillä valotusajoilla kaukolaukaisimen ja ajastimen käyttö ehkäisee laukaisimen painamisesta aiheutuvaa kameran tärähtämistä.

Ota taskulamppu mukaan koska pimeys. Voit hyödyntää valoa myös kameran tarkentamisessa, sekä kuvan muiden kohteiden valaisemisessa valomaalaamalla.

Kun kameravarustus on huolehdittu mukaan, niin muista myös huolehtia itsestäsi. Pue lämpimästi vaatetta päälle ja pakkaa mukaan vaikka lämmintä juotavaa. Tähtitaivas on niin kiehtova että sen parissa hurahtaa tovi jos toinenkin, ja siinä sivussa tulee yleensä kylmä.
3. Asetukset

3.1 Valitse kamerasta manuaalikuvaustila (säätörullan kohta M)

Manuaalikuvaustilassa pääset säätämään kameran kaikkia asetuksia (mm. herkkyys, valotusaika)


3.2 Säädä valotusaika n. 10-30 sekuntia.

Valotusaika riippuu käytettävästä objektiivin polttovälistä. Liian pitkällä valotusajalla tähdet eivät pysy pisteinä, vaan ne venyvät maapallon pyörimisestä johtuvan liikeen takia. Voit laskea sopivan valotusajan 500 rule:n mukaan, jossa luku 500 jaetaan linssin millimäärällä. Tässä laskukaavassa tulee ottaa huomioon kameran croppikerroin, joka on täyden kennon kamerassa 1, Canonin pienen kennon kamerassa 1.6, Nikonin pienen kennon kamerassa 1.5 ja esim Olympuksen mikrojärkkärissä 2.

Eli laskukaavat menisivät näin kun käytössä on 14mm objektiivi:
Täyden kennon kamera: 500/14mm = 36s.
Canon coppikennoinen: 500/(14mm x 1.6) = 22s.
Nikon croppikennoinen: 500/(14mm x 1.5) = 24s
Olympus mikrojärkkäri: 500/(14mm x 2) = 17s

Yleisimillä järkestelmäkameroilla ja kittiobjektiiveilla (kuten Canon EOS 90D ja 18-55mm) aika olisi noin 17 sekuntia. 500 / (18 x 1.6) = 17,36. 

3.3 Säädä objektiivin aukko suurimmilleen (pienin f-luku)

Mitä valovoimaisempi objektiivi, sitä parempi se on yökuvauksessa. Syy miksi mahdollisimman valovoimainen objektiivi, on yksinkertaisesti se että tällöin valoa keräytyy kennolle mahdollisimman paljon suhteellisen pienessä ajassa.

3.4 Säädä herkkyys (ISO-arvo) aluksi esimerkiksi lukemaan 3200.

ISO-herkkyyden avulla hallitset ja säädät kuvan kirkkautta. Jos haluat kirkkaamman kuvan, nosta ISO-herkkyyttä ja jos haluat tummemman kuvan, tiputa ISO-arvoa.

3.5 Laita objektiivi manuaalitarkennukselle eli MF-tilaan ja tarkenna äärettömään

Kameran automaattitarkennus ei tunnista tähtiä, joten pimeässä joutuu tarkentamaan manuaalisesti. Objektiivin kyljessä oleva ääretön-merkki (kyljellään oleva kasi) ei ole “oikea” äärettömän kohta, vaan se on suuntaa antava.

Pimeässä tarkentaminen voi olla haastavaa. Helpottavana vinkkinä on laittaa kameran kuva takanäytölle (LiveView) ja zoomata isoimmalla asetuksella kirkkaimpaan tähteen. Tarkennus on kohdillaan kun tähdet näyttää ruudulla mahdollisimman pieniltä. katulamppuun tai kaukana näkyvään talon valoon. Jos mikään näistä ei ole mahdollista tai muuten onnistu, osoita taskulampulla kaukaiseen puuhun ja tarkenna siihen. Kun objektiivin on kerran tarkentanut, siihen ei tarvitse enää koskea.

3.6 Ota kuvanvakaaja pois päältä

Jalustalta kuvatessa on suositeltavaa kytkeä kuvanvakaaja pois päältä. Päällä ollessaan kamara saattaa kompensoida olematonta liikettä jolloin tulos on epäterävä kuva.

3.7 Itselaukaisin / Kaukolaukaisin

Pitkillä valotusajoilla kannattaa käyttää kaukolaukaisinta, joka ehkäisee laukaisimen painamisesta aiheutuvaa kameran tärähtämistä. Tämä ei ole pakollinen varuste, sillä kamera on myös mahdollista asettaa itselaukaisimelle. Jos et omista kaukolaukaisinta, aseta kameran asetuksista itselaukaisimeksi 2s tai 10s. Kun painat laukaisinta, painamisesta aiheutuva tärähtäminen ennättää vaimentua ennen kuin kamera alkaa ottamaan kuvaa.

Onnea kuvausretkille, Kameraliike toivottaa kirkkaita kelejä.


Jos haluat tämän kaltaisia oppaita ja kampanjatarjouksia heti tuoreeltaan niin kannatta tilata meidän uutiskirje! 
Loading...