Löydä sopiva kojelautakamera / autokamera autoosi

Erilaiset autokamerat ovat viime vuosien aikana yleistyneet huomattavasti - toisia houkuttaa roadtripin tallentaminen ja toiset haluavat kojelautakameran turvallisuussyistä. Tuulilasiin tai kojelautaan asennettava kamera tallentaa puolueettomasti kaikki tiellä eteen sattuvat tapahtumat, ja mikäli joudut odottamattomaan kolaritilanteeseen, niin on käytössäsi tarvittaessa arvokas todistusaineisto.

Kojelautakamerat on suunniteltu niin, etteivät ne vaadi kuljettajalta ajon aikana sen kummempaa huomiota. Laajakulmalinssillä varustettu laite kuvaa ja tallentaa liikkuvaa videokuvaa täysin itsenäisesti kaikesta mitä edessä näkyy. Kamera käynnistyy automaattisesti heti virtasyötön kytkeydyttyä ja liikkeelle lähdettäessä, ja sammuu kun auton virrat katkeaa.

Autokameroiden ominaisuuksiin kuuluu seuraavat. Lista toimii myös sisällysluettelona, eli ominaisuutta painamalla pääset lukemaan siitä enemmän:




Mikä on kojelautakamera / autokamera?

Kojelautakamera (autokamera, tuulilasikamera, eng. Dash Cam) on nimensä mukaisesti auton tuulilasiin tai kojelautaan kiinnitettävä pienikokoinen kamera, jonka tehtävänä on videokuvata tapahtumia ajon aikana. Auton ikkunasta ulospäin suunnattu kamera tallentaa liikenteen tapahtumia. Autokamera ei vaadi kuljettajalta minkäänlaista huomiota, vaan laite toimii itsenäisesti.

Kojelautakameran kiinnitys ja kytkentä autoon?

Kojelautakameran asennus on helppoa. Kojelautakamera kiinnitetään autoon mukana tulevan imukuppikiinnityksen tai tarrakiinnityksen avulla. Autokameroiden virransyöttö on suunniteltu otettavaksi auton tupakansytytin-liitännästä. Tupakansytytin syöttää yleensä kojelautakameralle virtaa kun autossa on virrat päällä. Osaan autokameroista on saataville erillinen lisäakku, tai johdostussarja, jolla autokameran saa liitettyä auton sulakerasiaan. Tällöin autokamera saa virtaa myös ajoneuvon ollessa sammutettuna, ja autokamera toimii valvontakamerana autolle tämän ollessa parkkeerattuna.

Yhden vai kahden kameran malli

Suurin osa autokameroista on suunniteltu asennettavaksi tuulilasiin, jolloin kamera tallentaa auton etupuolella tapahtuvaa kuvaa. Nämä tällaiset dashcamit ovat yhden kameran tai “yhden kanavan” (1 channel) autokameroita, ja tämä onkin yleisin autokameratyyppi.

Jos haluat tallentaa etupuolen tapahtumien lisäksi mitä tapahtuu auton takapuolella tai auton sisätilan tapahtumia, kahden linssin (“kahden kanavan”, 2 channel) autokamerat ovat oikea valinta. Tyypillisesti kahden kanavan autokamerat tallentavat auton etu- ja takapuolen kuvaa yhtä aikaa.

Sisäisellä akulla vai kondensaattorilla

Lähes jokainen kojelautakamera saa virtansa auton tupakansytyttimen (12V) kautta. Kamerat tarvitsevat myös jostain virtaa kuvatun tiedoston tallentamista varten kun auton virransyöttö katkeaa - katkeaa se sitten suunnitellusti sammuttamalla auto virta-avaimesta tai vaikka kolaritilanteessa. Tätä toimenpidettä varten autokamerat pitävät sisällään joko kondensaattorin tai akun. Näiden tehtävä ei ole syöttää autokameralle virtaa samaan tapaan kuin esim. akku digikameralle, vaan nämä ovat tarkoitettu vain lyhyeksi varavirtalähteeksi yllättäviin tilanteisiin. 

Akuilla ja kondensaattoreilla on omat hyvät ja huonot puolensa.

+ Kondensaattorit kestävät paremmin lämpöä ja sopivat siten äärilämpötiloihin.
+ Kondensaattorit ovat myös akkua luotettavampia ja pidempi ikäisempiä.

- Kondensaattorikamerat ovat hieman kalliimpia
- Kondensaattorit pitävät virtaa huomattavasti vähemmän kuin akut (tarpeeksi kuitenkin että videotiedosto tallentuu virran katketessa)

+ Akut pitävät jopa 5-10 kertaa enemmän virtaa kuin kondensaattorit
+ Akullisella kojelautakameralla voit kuvata hetken, ilman että kamera on kytketty auton tupakansytyttimeen (esim. kolaritilanteessa voi kuvata autoa ulkopuolelta)

- Akut ylikuumenevat helpommin
- Akut ovat eliniältään lyhytkestoisempia


Kuvanlaatu

Kuvanlaatu on ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä kun valitaan kojelautakameraa. Jos kuva on sumea, tumma tai muuten epäselvä, sitä ei ole ilo katsella jälkeenpäin, eikä se todennäköisesti ole sopiva todisteeksi jos sellainen tilanne tulee eteen.

Kojelautakameroiden kuvanlaatu vaihtelee malleittain aina HD-laatuisesta 4K UHD -laatuun. Erot kameroiden välillä ovat pieniä hyvällä ja kirkkaalla kelillä, mutta laatuerot kasvavat isoiksi kun valaistusolosuhteet ja keli on huono, eli jos kyseessä on esimerkiksi harmaa pilvinen päivä, yö ja katuvalaistus. Suomessa riittää pimeyttä sekä harmautta, joten kuvanlaatuvaatimukset ovat täällä tärkeämpiä.

Meidän valikoimissamme olevat ovat pääsääntöisesti vähintään FullHD (1080p) laatuista kuvaavia kameroita, mikä on riittävä moneen tilanteeseen. Teräväpiirtokuvan etuja ovat, että niistä erottaa selvästi rekisterikilvet, tienviitat yms yksityiskohdat.

Kuvanlaadultaan parhaimmissa dashcameissä on Sony STARVIS™ CMOS kuvakenno, joka on parasta laatua mitä autokameroissa on nähty. Starvis kuvakenno tuottaa terävää ja selkeää kuvaa päivänvalossa, sekä yöllä ajettaessa ja Parkkivahti-tilassa pimeällä.


Silmukkatallennus - Loop Recording

Kaikki autokamerat tallentavat materiaalinsa erilliselle muistikortille. Tällaisenaan laitteessa on siis rajoitettu määrä muistia videotallennusta varten. Silmukkatallennus on tähän ratkaisu.

Silmukkatallennuksen ollessa päällä, autokamera tallentaa videokuvaa lyhyissä, yleensä 3 tai 5 minuutin, pätkissä. Kun muistikortti täyttyy, kojelautakamera poistaa automaattisesti vanhimman videotiedoston, jolloin vapautuu tilaa uudelle. Voit siis olla varma että liikkeesi tallentuvat muistikortille.


Kiihtyvyysanturi - G-Sensori

Autokamerat ovat yleensä varustettu G-sensorilla, jonka ansiosta kojelautakamera esimerkiksi lukitsee sen hetkisen kuvatun videotiedoston, jottei sen päälle vahingossa tallenneta tai sitä poisteta. Monissa kameroissa voi säätää kiihtyvyyssensorin herkkyyttä eli sitä kuinka suuri liike (esim. äkkijarrutus tai kiihdytys) aktivoi lukituksen.

G-Sensori on tarpeellinen ominaisuus myös kun käytetään parkkivahtiominaisuutta. Lue siitä alta.


Parkkivahtiominaisuus - Parkin Mode

Parkkivahti on toiminto, jonka avulla kamera on valmiudessa kuvata kun auto on pysäköitynä. Liiketunnistimella varustettu autokamera toimii tällöin vähän kuin valvontakamerana autolle.

Pysäköintitilalla varustettu kojelautakamera on suunniteltu menemään lepotilaan kun ajoneuvo pysäköidään. Lepotilassa ollessaan kojelautakamera on valppaana ja seuraa liikkeitä, mutta tässä vaiheessa kamera ei vielä tallenna muistikortille mitään.

Parkkivahti voi toimia muutamalla eri tavalla

  • Liikkeen ja iskun tunnistus: Kun autokamera havaitsee liikkeen tai iskun/tönäisyn, kamera "herää" lepotilasta ja aloittaa tallennuksen. Autokameran kuvasensori tunnistaa liikkee. Kiihtyvyysanturi puolestaan huomaa tönäisyt sekä iskut.
  • Time-Lapse: Ajastettu kuvaus tallentaa kuvaa 1fps nopeudelle, eli 1 kuvan sekunnissa. Jokainen 1 minuutin pituinen Time-Lapse video kattaa 30 minuutin ajanjakson parkissa.


GPS

Riippuen autokameramallista, joihinkin on sisäänrakennettu GPS-antenni ja toisiin on saatavilla tällainen lisävarusteena. GPS tallentaa muistiin ajoneuvon nopeuden sekä sijainnin. Mallista riippuen voit katsella näitä tietoja suoraan autokameran näytöltä tai jälkikäteen tietokoneella asennettavan ohjelman avulla.

5Hz / 10Hz GPS

Hz-luku kertoo kuinka monta kertaa sekunnissa GPS päivittyy - 5Hz = 5 kertaa sekunnissa ja 10Hz = 10 kertaa sekunnissa. Kojelautakameroissa GPS:n päivitysnopeus ei ole niinkään tärkeää, ellei välttämättä halua parempaa tarkkuutta kovissa nopeuksissa.


WIFI

Wifin avulla voit muodostaa yhteyden autokameran ja älylaitteen välillä. Laitemallista riippuen langattoman yhteyden avulla voi katsella ja varmuuskopioida laitteelle tallennettuja videoita/kuvia, säätää laitteen asetuksia, päivittää laiteohjelmiston jne.

BlackVue-autokamerat ovat tällä hetkellä ainoita kojelautakameroita, jotka yhdistyvät Wifi-hotspottiin (eli kun jaat esim kännykällä nettiyhteyden) ja mahdollistavan laitteeseen pääsyn internetin yli. Tällä tavoin autokameran videoita ja auton liikettä voi seurata vaikka toiselta puolelta maailmaa. 


Mobiiliverkko (4G)

Blackvuen uusimpiin autokameroihin on saatavilla erikseen ostettava mobiili, joka mahdollistaa mobiiliverkkoyhteyden (tarvitset erikseen vielä mobiililiittymän)

4G-yhteys tuo huolettomuutta käyttöön. Suomessa on lähes koko maan kattava 4G/3G kattavuus, joten autokamera lähes varmasti pysyy koko ajan yhteydessä verkkoon.

Mihin mobiiliverkkoa tarvitaan? Perinteisessä autokamerakäytössä mobiiliverkolle ei ole tarvetta. Mobiiliverkko mahdollistaa kuitenkin sen että voit yhdistää autokameran pilvipalveluun. Esimerkiksi Blackvuen kameran tukevat pilvipalvelua, jolloin tärkeät videotiedostot on mahdollista tallentaa talteen. Voit myös seurata auton liikkeitä etänä, ja tarkistaa etänä että auto on vielä paikallaan parkissa.


Ajastettu uudelleen käynnistyminen

Ajastettu uudelleenkäynnistys on ominaisuus, joka ehkäisee tallennushäiriöitä, joita saattaa tulla kun kameraa pidetään pitkiä jaksoja käynnissä. Uudelleenkäynnistys mm. tyhjentää kameran puskurimuistin, MUTTA ei tuhoa muistikortilta tallennettuja videotiedostoja. Ajastettu uudelleenkäynnistys toimii käynnistyy yleensä vain parkkivahti-tilassa ja on oletuksena asetettu suoriutumaan keskellä yötä.


Muistikortti

Autokameroissa ei ole sisäistä muistia, eli tallennus tapahtuu erilliselle muistikortille. Pääsääntöisesti jokaisessa kojelautakamerassa on paikka microSD-muistikortille.





Mietityttääkö vielä mikä on sopiva autokamera sinulle?
Ota yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme.


Katso tästä koko autokamera valikoima!





 
Loading...